La globalització és antiga

La globalització existeix des de fa segles: penseu en les Companyies britànica, holandesa i francesa de les Indies Orientals, la Levant Company, la Companhia de Moçambique, o la Deutsche Neu-Guinea Compagnie, dels segles XVII a XIX, per donar només uns quants exemples. Potser la més coneguda és la South Sea Company, que va fer fallida després d'una especulació en les seves accions i la conseqüent bombolla econòmica (sona a quelcom més recent, oi?).

Aquestes empreses estaven formades per inversors europeus per a explotar les noves colònies. És clar que eren eines de colonització, però les funcions econòmiques (gestió i arbitratge de la oferta i la demanda a diversos llocs del mon) no eren essencialment diferents de les empreses multinacionals "globalitzades" d'avui. I està clar que es movien en una economia "global".

El que sí ha canviat en els últims decennis és que l'avantatge en l'equilibri del poder no es decanta necessariament a favor de les empreses occidentals (vegeu l'auge de les empreses informàtiques o d'indústries pesades xineses, coreanes o índies). Així mateix, les noves tecnologies han "aplanat" el mon (tal com suggereix en Thomas L. Friedman a "The World is Flat").

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El mal del que patim

La llengua perilla: Culpables? Els catalans!

iPad és “iBad” (iDolent) per a la llibertat