Cuní i el messianisme

Aquest matí he vist a Els Matins de TV3, en ocasió de la promoció del programa “Terra Lliure, punt final” (dissabte 14 d'abril a les 22 hores pel Canal 33), una entrevista a en Josep Musté, ex-militant de Terra Lliure. I au! Tots contra el terrorista, tot i haver passat el seu procés i pena.

Un dels tertulians, en Lluís Marco, que venia a presentar l’obra de teatre, "Els soldats de Salamina", li ha expressat que ell mateix no defensaria el seu poble amb les armes.

Però, oi que hi ha herois de la història, i no només la nostra, que han defensat el poble amb les armes? Què en pensa, en Marco d'en Rafael de Casanova o d’en Josep Moragues? I d'en Macià? Sent escarni pels Fets de Prats de Molló? Què sent pel amotinats del “Dos de Mayo” de 1808? Menysprea la resistència francesa?

El nostre ha de ser l'únic poble que no ha de poder defensar-se? Com bé ha dit en Musté en un altre moment de l'entrevista, les armes son una eina que fas servir quan no et queda cap altra.

Cap al final de l’entrevista, en Josep Cuní li pregunta si hi va haver un element de messianisme en el moviment.

J.C. - Quan hi havia de messiànic en tot això? Ho dic perquè generalment se sol dir que quan un surt i parla globalment en nom d’una causa grossa, d’una terra, d’un país, d’un poble, d’una societat, se li diu messiànic.
Vostè va tenir una sensació que la causa per la que vostè lluitava era una causa que suposaria portar la bona nova en aquest país, per buscar la metàfora messiànica?
J.M. - No, suposaria tornar a ser un país lliure, com ho varem ser fins que ens varen derrotar els espanyols i els francesos.
J.C. - Vostè creu que aquest no és un país lliure?
J.M. - No. Perquè no tenim el dret a decidir per nosaltres mateixos, que és un dret que fins i tot la ONU i tots [els] estaments polítics importants tenen com a un dels principals punts de...
J.C. - Però la ONU també té com a un dels principals punts que no es pot aconseguir aquesta llibertat per la via de les armes.
J.M. - I vostè creu que tenir un exèrcit i tenir un país ocupat no és lluitar per la via de les armes?
J.C. - Vostè creu que viu en un país ocupat?
J.M. - Si.
J.C. - Vostè se sent colonitzat?
J.M. - Si.

Què dirà en Cuní del messianisme del President Montilla? Recordem la seva intervenció a l’acte de clausura de la V Conferencia Nacional del PSC:

Tinc la certesa que sóc l’únic que pot portar a Catalunya fins a uns nivells que mai ha aconseguit.

Entrades populars d'aquest blog

Canvi radical de l'estat espanyol: un repte inassumible?

La llengua perilla: Culpables? Els catalans!

La nova constitució russa