L'aeroport de Barcelona - només una baula de la cadena

A l'acte d’ahir a l'IESE, Andreu Mas-Colell va dir que "no es pot ser una gran ciutat sense tenir un gran aeroport". S'equivoca, però en la qüestió de la ciutat. Els barcelonins tant polis-centrics com sempre! No és només Barcelona, no és tant sols la zona metropolitana; és Catalunya sencera! És una política racional i descentralitzada que té en compte els aeroports de Reus i Girona, amb connexions ràpides entre els uns i els altres, en la distribució de vols (slots i freqüències), com a servei logístic de transport de passatgers i mercaderies integrat en el territori. No pas com a negoci d'un aeroport singular, sinó com a element integrat en una xarxa de transport que ha d'incloure el tren, el port i les carreteres. Tots son baules d'una cadena, i l'aeroport n'és una més, tot i que de gran importància, en la cadena de comunicacions i logística de Catalunya.

Per tant, és absolutament imprescindible posar-ho en mans d’una entitat que, si no ho gestiona tot plegat, sí ho coordini per a extreure'n tot el que pugui de si. Aquesta entitat no és AENA (o RENFE, o Fomento, segons el cas). Està clar - és la Generalitat. Insisteixo: no dic que ho hagi de gestionar tot plegat, sinó que hi ha d'haver una política integrada de transport integrat, i això només ho pot fer la Generalitat, sempre amb la col·laboració estreta d’entitats que estiguin disposades a treballar-hi.

Per cert, és curiós com quan toca la butxaca, tota la societat civil econòmica (és a dir, els empresaris i les entitats empresarials) es mouen com a una! On eren quan tocava defendre l’Estatut? No veuen més enllà dels seus propis comptes de resultats d'aquest any? No veuen que l’Estatut, com molt bé va dir l’Ernest Benach en el seu dia, "és l’obrellaunes que ens ha de permetre accedir a un major contingut d’infraestructures, polítiques socials, laborals..." A veure si hi son per a donar suport al govern davant de l'esperat retall de competències que vindrà per via del Tribunal Constitucional. Perquè és molt fàcil menysprear els polítics per no entendre les necessitats de la societat, per després no fer res per remeiar-ho!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Canvi radical de l'estat espanyol: un repte inassumible?

La llengua perilla: Culpables? Els catalans!

Que la IMprudència no ens faci traïdors!