Introducció

Situació geogràfica
Antecedents
L’1 de gener de 1995, Suècia va entrar a la Unió Europea. En un referèndum nacional celebrat el 2003 però, la majoria dels votants van elegir no entrar a l’euro. En tot cas, el govern considera que per Suècia seguir a la UE és important per al futur del país, atès que Europa figura en primer lloc en relació al comerç internacional4.
El marc actual
Cal tenir en compte, però, que amb la caiguda de l’URSS i el pas dels països de la regió de l’antic Pacte de Varsòvia –Estònia, Letònia, Lituània i Polònia– a l’OTAN, Rússia també veu amenaces al Bàltic, i ha intensificat el seu desplegament, incloent míssils capaços de portar caps nuclears, a l’enclavament de Kaliningrad3 –entre Polònia i Lituània–, i a Sant Petersburg, amb una mostra de força per part de Rússia, amb la desfilada del Dia de l’Armada –equivalent naval de la desfilada del Dia de la Victòria de Moscou– el juliol de 2020 de 46 unitats navals, incloent la corbeta de míssils guiats Mytishchi, el submarí de míssils balístics nuclears K-211 Petropavlovsk-Kamchatskiy, vaixells d’aterratge, i dos nous vaixells d’exploració, a més a més de 41 avions i helicòpters, i 4.000 mariners. El problema d’aquest últim port per la flota bàltica russa és que sovint es glaça a l’hivern, tot i que disposa de trencaglaços. Podem suposar que la invasió de Crimea va ser en bona part motivada per a assegurar-se el port naval de Sebastopol, classificat com a port d’aigua càlida, tot i que la flota de la Mar Negre ha de passar per la mar de Màrmara, controlat per Turquia, membre de l’OTAN. Per tant, Rússia es veu amenaçada per l’OTAN, que s’apropa cada cop més. Suècia i Finlàndia no volen agreujar aquest sentiment, i es troben fent un delicat equilibri entre Rússia –que per Finlàndia és, a més a més, un soci comercial important i font crítica de recursos energètics– i l’OTAN.
Suècia i Finlàndia s’han debatut durant molt de temps si han d’entrar a l’aliança, però han considerat que trencar l’equilibri només portaria a una major escalada. Les incursions de Rússia a Suècia tracten de demostrar una cosa: que hi haurà molts costos si s’alia amb l’OTAN. En tot cas, donada la integració de Suècia en els acords de defensa mútua, entre els nòrdics, i específicament amb Finlàndia, ja té una estructura de protecció. A més a més, tal com s’ha comentat a suara, té estretes col·laboracions amb la OTAN.
Un exemple és l’exercici militar Aurora 17 el 2017, amb la participació de Dinamarca, Estònia, França, Lituània, Noruega i EUA, tots ells de l’OTAN, i Finlàndia, gran part del qual es va centrar en l’illa sueca de Gotland. Així es va mostrar que Suècia, amb els seu aliats, entén que aquesta illa és un recurs estratègic de gran importància. Considerat un ‘portaavions’ al mig de la mar Bàltica, controla tot el que passa per aquest espai. Qui el posseeix pot desplegar sistemes de defensa antiaèria i antinaval i controlar qui hi passa, tant per mar, o sota, com per aire.
Conclusió
1Memorandum
of understanding between Finland and Sweden
on defence
cooperation—
https://www.government.se/49fcef/globalassets/government/dokument/forsvarsdepartementet/2018/mou-finnish-swedish-defence-cooperation-20180625-signerad.pdf
2Sweden is granted extended rights to offer and receive military support from Finland—Swedish Armed Forces (10 setembre 2020)
1Sovereignty,
Peacekeeping &
the UN Emergency Force (UNEF),Suez 1956-1967—Hilmy, Hanny
(2015)
https://dspace.library.uvic.ca/bitstream/handle/1828/5888/Hilmy_Hanny_PhD_2015.pdf
2Peacekeeping
Contributor Profile: Sweden—Providing for
Peacekeeping
http://www.providingforpeacekeeping.org/2014/04/03/contributor-profile-sweden/
3Partnership
for Peace programme—North Atlantic Treaty
Organization
https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_50349.htm
4Declaració
del Primer
Ministre
Stefan Löfven:
“Ser membre de la UE és de gran importància per a Suècia: ens
fa més segurs i pròspers i és millor per a la nostra
economia”—Government Offices of Sweden (31
gener
2020)
https://www.government.se/statements/2020/01/statement-by-swedish-prime-minister-stefan-lofven-on-the-withdrawal-of-the-united-kingdom-from-the-european-union/
1GDP
(current US$) Sweden, Norway, Finland, Estonia, Latvia, Lithuania,
Denmark—The World
Bank
https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD?locations=SE-NO-FI-EE-LV-LT-DK&most_recent_value_desc=true
1Swedish
surge in military spending—Euractiv (19
octubre
2020)
https://www.euractiv.com/section/politics/short_news/stockholm-surge-in-military-spending/
2Sweden embarks on its largest military build-up for decades—The Economist (19 octubre 2020)
3SIPRI
Military Expenditure Database 1949–2019—Stockholm
International Peace Research
Institute
https://www.sipri.org/databases/milex
4US
blames Russia for huge 2016 cyberattack on Swedish media—The
Local (11 agost
2018)
https://www.thelocal.se/20180811/us-blames-russia-for-2016-attack-on-swedish-media-report
5NATO report: A 2013 Russian aerial exercise was actually a “simulated nuclear attack” on Sweden—Business Insider, 3 febrer 2016
https://www.businessinsider.com/nato-report-russia-sweden-nuclear-2016-2
6Sweden
re-activates conscription—Government Offices of Sweden (2
març
2017)
https://www.government.se/articles/2017/03/re-activation-of-enrolment-and-the-conscription/
7Growing
number of women in military service—Swedish
Armed Forces (21
octubre
2020)
https://www.forsvarsmakten.se/en/news/2020/10/growing-number-of-women-in-military-service/
8Swedish
military build-up on Baltic island “a signal to Russia”—Euronews
(12 octubre
2020)
https://www.euronews.com/2020/09/30/swedish-military-build-up-on-baltic-island-a-signal-to-russia