Enfrontament entre .cat i .bcn

.CAT representa a Catalunya o a la seva cultura?

A la dialectica de l'enfrontament entre .cat i .bcn, es diu que és un error important identificar el domini .cat amb Catalunya. Però, amb qui, o què, s'ha d'identificar el .cat si no és amb la nostra nació? És a dir, el .cat identifica la cultura catalana, cultura la qual només es relaciona amb la nació catalana, i per tant la identifica. Malauradament, no és una "gran" cultura, com l'anglesa, la francesa o l'espanyola, per exemple, que es pot identificar amb diverses nacions. Ja m'estaria bé si fos aquest el cas.

Per a identificar un país, existeixen els ccTLD (dominis de màxim nivell - codi país). El que ens correspondria, el .ct, probablement no s'aconseguirà per raons diverses, principalment polítiques. Precisament és aquesta una raó de pes per la qual el .cat ha vingut a identificar la nostra nació. La manca de possibilitat de poder-nos identificar al medi Internet més que mitjançant el .cat fa que aquest sigui, de forma exclusiva, el nostre referent identificador, no només cultural, sinó també social i polític. I és precisament per això que cal defendre aquesta identitat contra tot efecte disgregador.

Perquè no un TLD .BCN?

L'ajuntament de Barcelona diu que el domini .bcn és l'eina que permetrà donar identitat local a Internet als ciutadans, negocis, entitats i institucions de la ciutat. D'aquesta manera, la ciutat aconseguirà l'objectiu de posicionar Barcelona al mapa d'Internet. Però és l'únic objectiu? Estic segur que, ensems amb aquest raonament de l'ajuntament i els seus representants al projecte, el domini .bcn té un fort recolzament entre aquells que volen debilitar el .cat precisament perquè ha esdevingut referent nacional!

Si l'ajuntament vol promocionar una identitat pròpia, perquè no ho fa, per exemple, sota el gSLD (domini de segon nivell geogràfic) .bcn.cat? Personalment, com a ciutadà de Barcelona, m'encantaria disposar del meu domini yuri.bcn.cat, de la mateixa forma que voldria disposar d'un gSLD yuri.oslo.no si fós ciutadà d'Oslo, la capital de Noruega, de yuri.qc.ca si fora ciutadà de Quebec al Canadà, o bé yuri.nsw.au si visqués a l'estat de New South Wales a Austràlia, per exemple.

El SLD bcn.cat ja és de propietat de l'ajuntament i, si tingués la bona voluntat de realitzar una promoció conjunta entre Barcelona i Catalunya, podria cedir la seva administració com a SLD geogràfic a la fundació Punt.cat. A més a més, podria ampliar-se aquest principi a .gi.cat, .pal.cat, .vlc.cat, .alc.cat, .per.cat o .trg.cat, entre d'altres possibles: Punt.cat està perfectament facultada per a fer-ho, ja que és responsable del 'registry' i controla les polítiques d'assignació de noms de domini i opera el TLD a nivell tècnic. Així, amb els gSLD, no es disgregaria la nostra identitat nacional a l'entorn Internet tot promocionant la de les nostres ciutats.

Evidentment, això complicaria la diferenciació si finalment aconseguim el ccTLD .ct. Però és que algú creu que podrem aconseguir el .ct sense un estat propi? En tot cas, si voleu, ja me'n encarregaré jo d'arreglar-ho quan esdevenim independents!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Canvi radical de l'estat espanyol: un repte inassumible?

La llengua perilla: Culpables? Els catalans!

Que la IMprudència no ens faci traïdors!