La pifiada d'en Puig

No ho entenc. En Felip Puig és un polític veterà i intel·ligent. No comprenc com ha caigut en aquest atzucac que s'ha fet tot sol criticant el nivell lingüístic del President de la Generalitat. Primerament, què vol que faci en Montilla? Que deixi de parlar el català? No, oi? Que faci encara més classes? Ja en fa moltes, i a més, segons tinc entès, pagades de la seva pròpia butxaca. Aleshores, que deixi la presidència? Home, ja li agradaria a en Puig, suposo, però és difícil.

Quin rendiment en vol treure, doncs? És això el que no entenc. Pensem que el seu partit fa anys que treballa a l'àmbit dels nous catalans. Potser l'exemple més conegut i d'èxit per CiU és el militant de CDC, en Justo Molinero. Segurament haurà capturat incomptables vots amb la política constant i a llarg termini d'apropament als nouvinguts.

A què juga, doncs, el secretari general adjunt de CDC atacant a aquest “altre català” que tant amunt ha arribat, que és un exemple pels nous catalans del funcionament de l'escala social que ofereix Catalunya a tots els que vulguin grimpar-la? No veu que fa un enorme mal a la nostra llengua i, pitjor encara per a ell i el seu partit, el rebuig que haurà generat en els votants que no tenen com a llengua materna el català, però que volen integrar-se a la nostra societat i cultura, fent l'esforç de parlar la nostra llengua?

No entenc la pifiada d'en Puig. No s'haurà deixat endur pels seus sentiments humans menys gloriosos, oi?

Comentaris

Anònim ha dit…
Una pregunta, per a treballar com auxiliar administrativa, a la Generalitat de Catalunya, amb una retribució de 1.378,78 euros/mensuals, exigeixen el nivell C de català, coneixements mitjans orals i escrits, penso que és lògic que aquest nivell és el mínim que s'ha d'exigir al president de l'empresa no ? (no el dona ni de lluny, més tenim en compte que el cobra 169.466,78 eurod/mes, que penses al respecte ?.
En segon lloc que té a veure el sr. Montilla amb el sr. Molinero ? l'un el president d'una "empresa" que uns dels seus productes és l'idoma català i aquests senyor el paguem amb els impostos, el senyor Molinero treballa en una empresa privada que es financia amb la venda dels seus productes, per què ho barreges ?
Em ho de que s'ho paga de la seva butxaca bé sense comentaris.
YuriBCN ha dit…
Hola Marta,
Primerament, felicitats (tardanes) pel teu sant! ;-)
La qüestió que vull tractar al meu post no rau en la justícia o injustícia de que una persona que no tingui el nivell 'C' pugui ser President del nostre país. La meva crítica és sobre la oportunitat política de criticar una persona que ho és, malgrat ser un immigrant, condició que comparteix amb una proporció no gens menyspreable de la nostra ciutadania.
Quan al Sr. Molinero, no em refereixo a la seva condició d'empresari, sinó al fet de que el partit del Sr. Puig ha aprofitat la seva condició de militant per a captar vots d'immigrants, que ara molt possiblement hauran perdut amb els seus comentaris.
Quan el Sr. Puig rebaixa el to del discurs polític a aquest nivell, no li fa cap favor al seu partit, ni a la política nacional, ni als interessos del nostre país, en alienar del discurs d'alliberament nacional a la immigració: o es que es creu que afavorirà que més persones vulguin apropar-se a la nostra llengua i aglutinarà la nostra societat amb aquests comentaris?
Anònim ha dit…
Hola,

Veig, que sorpresa, que la religió, catòlica en aquest cas, juga una part important en els teus pensaments, pel que no és difícil deduir que les teves idees es trobaran dotades una part important de dogmatisme el que comportarà, necessàriament a que la racionalitat es vegi relegada, si més no, a un segon terme.

Suposo que a podràs comprendre, amb facilitat, que no sols rebutgi si no que m’ofengui profundament rebre felicitacions com la que tu fas, i encara més venint d’una persona que segons sembla s’identifica amb l’àmbit de l’esquerra.

Entrant en el tema què és el que estàs dient ara, que al senyor Montilla, que viu des de fa molts anys molts a Catalunya, que treballa des de fa molts i molts anys a l’administració catalana i que cobra, no poc per cert, dels impostos que pagament tots els catalans i catalanes, tingui el domini de l’idioma propi de Catalunya que té, no se’l pot criticar ?

Podria entendre-ho si aquest senyor hagués arribat fa poc a Catalunya, si aquest senyor hagués treballat al sector privat, em que molt sovint no és imprescindible conèixer-ho (per exemple el cas del senyor Molinero), però el que és més lamentable de tot això és que clara i senzillament no ha volgut, no li ha donat la gana d’aprendre-ho. Durant tots els anys que ha treballat a l’administració pública ha tingut moltes, moltíssimes oportunitats d’aprendre l’idioma i si no ho ha fet per que no ha volgut.

Ara, tot i que la realitat sigui aquesta, el component dogmàtic del teu pensament et porta a dir que no es correcte criticar-lo, i dones arguments tan sòlids com els d’oportunitat política és a dir arguments del mateix nivell que del que es paga les classes de català de la seva butxaca, com creus que ho em fet molts i moltes de nosaltres ? i tenint ingressos infinitament inferiors als seus !

Arribats aquí una segona pregunta, i encara espero que contestis la primera, què penses de que en Carod (Josep Lluís no Apel•les) es posi a parlar, desairat, en francès a una cambrera per que no sap parlar català i no tingui cap inconvenient (no ha fet no ja crítica ni tan sols un comentari al respecte, no oblidem que és el responsable de la política lingüística !!!) a que en Montilla que cobra 17.000 euros/mensuals no parli un català correcte malgrat haver tingut anys, cursos gratuïts a la pròpia feina per fer-ho ?, pensen que pot tenir a veure amb actituds sexistes, classistes o xenòfobes ?

Salut,
YuriBCN ha dit…
Benvolguda Marta,

Primer, i abans de tot, si cap expressió t'ha ofès, ho sento de tot cor. Espero que entenguis que en cap cas la injúria, si així la consideres, fora volguda. Retiro, dons, la felicitació estesa.
En tot cas, la lògica que expresses sí que es pot interpretar com a dogmàtica, ja que, encara que fora religiós (que no ho sóc), no tota creença és dogmàtica. És més, si realment ho has de portar a tal extrem, potser que consideris canvia-te el nom a un altre de laic. El fet d'emprar-ne un de religiós (que no només catòlic, ja que les esglésies ortodoxa oriental, la luterana i l'anglicana també celebren santa marta) pot dur a confusions.
En el meu cas, tractava de ser amable, però si aquesta faceta de la discursiva no pot entrar en la teva dialèctica, ho sento per tu.
Per altra banda, el fet de ser d'esquerres no exclou la possibilitat de tenir creences religioses. De fet, és el comunisme dogmàtic que no admet les religions, no pas el que anomenes "àmbit de l'esquerra". Com a demòcrata, d'esquerres, respecto les llibertats, entre les quals la religiosa, així com les creences dels demés.

Quan a la resta de la teva discursiva crítica al Sr. Montilla, no redundaré en la meva insistència que la meva crítica va adreçada al Sr. Puig. No sé si no em sé expressar o si tinc alguna mena de defecte intel·lectual que m'ho impedeix, però és d'aquest i de la seva pifiada de que parlo. De fet, així ho ha entès al menys una altra persona, en Joan Arnera, que considera que reflexiono "sobre l’error tàctic de Felip Puig".
Anònim ha dit…
zbnkglgnbnrsxr1r. Evidentment "el fet de ser d'esquerres no exclou la possibilitat de tenir creences religioses" de la mateixa manera que qui té crrences religioses és dogmàtic, doncs si és racional no pot acceptar de cap manera dogmes com de "deu" o de la s"antíssima trinitat".
2n. Veig que et resulta difícil fugir de certes conviccions que et fa veure les coses des de una òptica relgiosa, jo ho veig a l'inrevès. Civilment i per tan legal i racionalment el nom propi i el cognom té la funció social d'identificar a les persones, i en aquest cas l'element edintificador és Marta, jo em dic així i a mi em coneixen així, per què m'haig de canviar el nom ? perque hi ha unes persones, dogmàtiques que teniu creences religioses, en aquest cas cristianes i automàticament l'identifiqueu amb la vostra inconografia? doncs ho sento però és el vostre problema hi ha moltes més martes que les que vosaltres adereu i feu ofrenes.
Sobre la resta veig que acceptes l'actitud masclista per n dir més del teu company Carod.
YuriBCN ha dit…
Marta,

Pressuposes moltes coses de mi per una única conversa virtual. Poc racional!

Adéu.
(Arg! de nou revelo la meva religiositat! Oh no! Suposo que tu, sent tant racionalment atea tampoc fas servir aquest acomiadament, oi?)
Anònim ha dit…
Amb religió o sense és fàcil adornar-se que la teva mentalitat és germànica.

Salut o potser t'estimes més he...
YuriBCN ha dit…
Danke, Liebling!
Domènec ha dit…
Yuri:
Encara que poc freqüent pel que fa a opinions polítiques, en aquest cas estic completament d'acord amb la teva crítica. Encara 'flipo' que pugui haver derivat en la delirant conversa digital que acabo de veure.
Aprofito per a desitjar-te un feliç restabliment de la que vas passar el mes passat. Espero tenir l'oportunitat de veure'ns aviat.
Adéu, bé massa religiós.
Good bye, religiós i anglòfon
ciao, sense paraules
Fins aviat. Arriscat per què com diu la meva filla no saps mai qua aviat serà.
Siau i que et milloris: el meu clàssic (notaràs que he tret de forma prudent el preceptiu Adéu)

Entrades populars d'aquest blog

Canvi radical de l'estat espanyol: un repte inassumible?

La llengua perilla: Culpables? Els catalans!

La nova constitució russa